Ilyen egy igazán modern és környezettudatos épület. Íme az Apple Park! – magyar házépítő magazin


Ilyen lett az Apple Park, az Apple új főhadiszállása


Az Apple Park képe egy drónfelvételről

2006 áprilisában az Apple korábbi vezérigazgatója, a néhai Steve Jobs bejelentette Cupertino városi tanácsnak, hogy az Apple egy második kampuszt szeretne építeni, méghozzá Apple Campus 2 néven. 11 év elteltével ugyan a név változott, de a komplexum megnyílt 2017-ben az Apple alkalmazottai számára. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat erről az igen különleges építményről!


Az Apple Park elhelyezkedése

Az Apple Park az amerikai Apple Inc. technológiai vállalat vállalati központja, amely az Egyesült Államok Kalifornia államában Cupertinóban az Apple Park út 1. szám alatt található. Az alkalmazottak számára a hatalmas létesítményt 2017. áprilisában nyitották meg, míg az építkezés még mindig folytatódott. A kutatási és fejlesztési létesítményei több mint 2000 embert foglalkoztattak már akkor is. Az eredeti központot, az 1993-ban megnyitott Infinite Loop-ot váltotta fel.

Az Apple Park kialakítása

Az épület körkörös kialakítás a média által az űrhajó becenevet vette fel. A létesítmény egy 71 hektáros területen fekvő elővárosi helyszínen található. Jelenleg több mint 12 ezer alkalmazottat foglalkoztat egy központi, négyemeletes kör alakú épületben 260 ezer négyzetméteren. Steve Jobs azt akarta, hogy az egész kampusz ne igazán tűnjön egy irodaparknak, hanem inkább egy természetvédelmi helyszínnek. A helyszín nyolcvan százaléka szárazságtűrő fákkal és a Cupertino-övezetben élő növényekkel beültetett zöldterület. A főépület középső udvarán egy mesterséges tó is található.

 

Apple Park

 

Az Apple Park környezettudatossága

A korábbi campus, az Infinite Loop 1 igen nagy százaléka, több mint 80%-a betonból és csupán 20%-a tevődött össze zöldterületből. Az új főhadiszállás már jóval környezettudatosabb módon épült, ugyanis ez az arány megfordult. Az Apple Park, ahogy a neve is utal erre, több mint 80% zöldterületet rejt magában. A zöld környezet nem csak szebb és egészségesebb is, hanem az alkalmazottak kedélyállapotára is igen pozitív hatással van.

 

Az Apple Park teteje

 

Az Apple azt állítja, hogy az egész komplexum teljes egészében megújuló energiából fog működni. A campus tetején telepített napelemek 17 megawatt teljesítményt képesek előállítani, amely napi csúcsidő alatt 75% -os teljesítmény eléréséhez szükséges. Ez a világ egyik legnagyobb napkollektorának számít, ami által az egész terület az egyik legenergiatakarékosabb épület a világon.

Szerző: CsA

címkék: Érdekességek

Kommentek


haz-epito.hu

haz-epito.hu

A haz-epito.hu Magyarország legújabb lakás építéssel, díszítéssel foglalkozó oldala, melyen a legjobb ötleteket olvashatod. Ami trend ma, az itt lesz holnap!

 

haz-epito.hu - Magyarország legújabb lakásdekorációs oldala

haz-epito.hu - Magyarország legújabb lakásdekorációs oldala

“Egy idő múltán minden ház tükrözi lakói személyiségét.”

Doboz 3

Doboz 3

Doboz szövegeCikkek

Design klímák

Lakásod klímával is lehet designos

A klímaberendezések esetében már nem csak a teljesítmény, de a küllem is fontos, így ma már ilyen klímák is elérhetők a piacon. Milyenek vannak? Mutatjuk!

Fűtés klímával

Tudtad, hogy fűthetsz klímáddal?

A klímával való fűtés manapság kezd népszerűvé válni, hiszen sokan döbbenek rá, hogy nem is olyan költséges, mint gondolták.

Kreatív, készségfejlesztő építőjátékok gyerekeknek: így fejlesztheted a kicsit az építés élményével!

Kreatív, készségfejlesztő építőjátékok gyerekeknek: így fejlesztheted a kicsit az építés élményével!

A kreatív, építő játékok a gyermekek számára nem csak jó szórakozást nyújtanak, de készségeiket is fejlesztik! Mutatjuk, miben segíthet egy házépítős játék, az építőkockák a gyerkeknek.

klíma kiválasztás

Mire figyelj klímavásárlás előtt?

A klíma kiválasztása ugyanolyan fontos, mint mikor háztartási eszközt veszünk otthonra. A célunk, hogy hosszú élettartmú és jó minőségű berendezést válasszunk. De mire kell figyelnünk?