Miért jó a finn szauna?

fooldal > Miért jó a finn szauna?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Miért jó a finn szauna?


2020/09/29
Puskás Rékka

Az, hogy a szaunázás jótékonyan hat a testre, mára már egyre ismertebb tény. Azonban számos fajtája, alfaja is létezik már, mind más okokból jelenthetik az ideális kikapcsolódási formát. Ebben a cikkben a finn szauna előnyeiről és jótékony hatásairól lesz szó.

A finn szauna számos pozitív hatást gyakorol a testre

Jótékony hatások

 

A finn szaunának számos jótékony hatása van. A forró és száraz levegőn elpusztulnak a baktériumok, vírusok, beindul az izzadás, ami által megkezdődik a méreg- és salakanyagok kiürülése. A finn szauna továbbá javítja a vérkeringést érregeneráló hatása van, erősíti a szívet és növeli a szervezet ellenállóképességét. Rugalmasabbak lesznek a kötőszövetek, így feszesedik a bőr. A meleg ráadásul elősegíti a szervezet öngyógyítását is, a fokozott endorfin-termelődés miatt pedig remek stresszoldó. 

A szaunázás időtartama

 

Bár a teljes folyamatra, előkészületekre és minden másra érdemes legalább két órát szánni, a hőségben töltött idő nagyjából 8-10 perc legyen, és ezt kövessék 5-10 perces lehűlési fázisok, ami jelenthet hideg zuhanyt, hidegvizes merülőmedencét egyaránt. Az utolsó zuhanyzás melegvízzel történjen, hogy a pórusok ne húzódjanak össze! És nagyon fontos az elvesztett folyadék pótlása, ezért igyunk utána sok vizet!

 

Néhány szabály, amit be kell tartani

 

Soha nem szabad betegen, különösképpen lázasan használni a szaunát. A finn szauna melege ugyanis túl nagy nyomást gyakorol az amúgy is erőltetetten működő szívre és szervezetre.

 

Szaunázás előtt jobb lezuhanyozni és tisztán beülni. Az a legszerencsésebb, ha nem fürdőruhában, hanem szaunalepedőben, törölközőben szaunázik az ember.

 

Szaunázás közben ne fogyasszunk semmit, különösképpen ne alkoholt! Olvasnivalót se vigyünk magunkkal, mert a betűk festékéből káros anyagok kerülnek a levegőbe aztán a szervezetbe.

 

Érdemes a szaunázást megelőzően minden ékszert levenni, ugyanis a fémek nagyon gyorsan átforrósodnak, és így könnyen megégethetik a bőrt.

 

Mivel a szauna nagyon szárítja a hajat, a legjobb az, ha nedves törölközőbe csavarjuk a fejünket. De mindenképp legyen legalább bevizezve a haj.

 

Barátokkal a legjobb

 

A finn szauna élménye még jobb, ha meg lehet osztani barátokkal. Mivel a szaunázás megnyugtat, boldogságot okoz, ideális közeget jelent a kikapcsolódáshoz a közeli barátokkal, megtárgyalva az élet fontos kérdéseit.
44 45 35Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólni


Legfrissebb cikkek


Így tedd hangulatossá a kertet!
A kert a maga módján egy egészen különleges tér. Az otthonhoz tartozik, ugyanakkor egyben az a hely is, ahol újra közel lehet kerülni a természethez. Különösen szép idő esetén, a legtöbb ember szívesebben tölti az idejét a kertjében, a szabad ég alatt, mint a négy fal között. Mutatok pár tippet, hogyan varázsolhatsz az udvarból egy igazán hanglatos világot!
3 dolog, amit be kell szerezned otthonra, a koronavírus miatti korlátozások idejére
Újra szigorú korlátozásokat vezettek be a koronavírus miatt, gyakorlatilag minden szabadidős tevékenységet gátoltak. A boltokon kívül bezárt minden, az éttermek, vendéglátóhelyek, szállodák, mozik, színházak, konditermek, egyéb szórakoztató egységek. Éppen ezért ideje, hogy beszerezz pár dolgot, amikkel ezt a hiányt részben, vagy egészben pótolhatod!
Rendezd be a saját konditermed!
A karanténhelyzet, a kijárási tilalom ugyan az élet számos területére kényelmetlenül hat, ugyanakkor most lehetőséged van olyan dolgokra is, amiket mindig csak halogatsz. Az egyik ilyen lehet egy otthoni konditerem kialakítása, ahol a bezártság alatt is maximálisan folytathatod a megszokott edzésedet!