Miért jó a finn szauna?

fooldal > Miért jó a finn szauna?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Miért jó a finn szauna?


2020/09/29
Puskás Rékka

Az, hogy a szaunázás jótékonyan hat a testre, mára már egyre ismertebb tény. Azonban számos fajtája, alfaja is létezik már, mind más okokból jelenthetik az ideális kikapcsolódási formát. Ebben a cikkben a finn szauna előnyeiről és jótékony hatásairól lesz szó.

A finn szauna számos pozitív hatást gyakorol a testre

Jótékony hatások

 

A finn szaunának számos jótékony hatása van. A forró és száraz levegőn elpusztulnak a baktériumok, vírusok, beindul az izzadás, ami által megkezdődik a méreg- és salakanyagok kiürülése. A finn szauna továbbá javítja a vérkeringést érregeneráló hatása van, erősíti a szívet és növeli a szervezet ellenállóképességét. Rugalmasabbak lesznek a kötőszövetek, így feszesedik a bőr. A meleg ráadásul elősegíti a szervezet öngyógyítását is, a fokozott endorfin-termelődés miatt pedig remek stresszoldó. 

A szaunázás időtartama

 

Bár a teljes folyamatra, előkészületekre és minden másra érdemes legalább két órát szánni, a hőségben töltött idő nagyjából 8-10 perc legyen, és ezt kövessék 5-10 perces lehűlési fázisok, ami jelenthet hideg zuhanyt, hidegvizes merülőmedencét egyaránt. Az utolsó zuhanyzás melegvízzel történjen, hogy a pórusok ne húzódjanak össze! És nagyon fontos az elvesztett folyadék pótlása, ezért igyunk utána sok vizet!

 

Néhány szabály, amit be kell tartani

 

Soha nem szabad betegen, különösképpen lázasan használni a szaunát. A finn szauna melege ugyanis túl nagy nyomást gyakorol az amúgy is erőltetetten működő szívre és szervezetre.

 

Szaunázás előtt jobb lezuhanyozni és tisztán beülni. Az a legszerencsésebb, ha nem fürdőruhában, hanem szaunalepedőben, törölközőben szaunázik az ember.

 

Szaunázás közben ne fogyasszunk semmit, különösképpen ne alkoholt! Olvasnivalót se vigyünk magunkkal, mert a betűk festékéből káros anyagok kerülnek a levegőbe aztán a szervezetbe.

 

Érdemes a szaunázást megelőzően minden ékszert levenni, ugyanis a fémek nagyon gyorsan átforrósodnak, és így könnyen megégethetik a bőrt.

 

Mivel a szauna nagyon szárítja a hajat, a legjobb az, ha nedves törölközőbe csavarjuk a fejünket. De mindenképp legyen legalább bevizezve a haj.

 

Barátokkal a legjobb

 

A finn szauna élménye még jobb, ha meg lehet osztani barátokkal. Mivel a szaunázás megnyugtat, boldogságot okoz, ideális közeget jelent a kikapcsolódáshoz a közeli barátokkal, megtárgyalva az élet fontos kérdéseit.
44 45 35Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólni


Legfrissebb cikkek


A tökéletes Taco receptje guacamoléval
A mexikói konyha mára meghódította az egész világot, sokszor street food formájában is találkozni olyan klasszikusokkal, mint például a taco. Mivel olyan sok ember rajong ezért az ételért, hoztam nektek egy nagyszerű receptet hozzá, amit mindenki elkészíthet otthon!
Mi kellhet egy gyerekszobába?
A szép és ízléses gyerekszobáért bizony szüksége van a szülő kreativitására is. Minden anya szeretné, ha a gyermeke gyönyörű környezetben nőne fel. A díszítéskor számos szempontot figyelembe kell vennünk a kicsi nemétől és korától kezdve a praktikussági szempontokig. 
Hogyan tedd egyedivé az otthonod különböző részeit?
Vannak, akik számára a tökéletes otthont az jelenti, ha nappalijuk egy katalógus megelevenedd oldala. Mások inkább az egyediséget szeretik, próbálják a berendezéssel kifejezni a személyiségüket. Ebben a cikkben összegyűjtöttem néhány ötletet, hogyan teheted egyedivé az otthonod!
Házépítő

A haz-epito.hu Magyarország legújabb lakás építéssel, díszítéssel foglalkozó oldala, melyen a legjobb ötleteket olvashatod. Ami trend ma, az itt lesz holnap!

HAZ-EPITO.HU - MAGYARORSZÁG LEGÚJABB LAKÁSDEKORÁCIÓS OLDALA

 

“Egy idő múltán minden ház tükrözi lakói személyiségét.”